Zülal Koç


Enflasyon Muhasebesi İş Dünyası ve Mali Müşavirler

.


Elbette! Enflasyon muhasebesi, son dönemde iş dünyasının gündeminde önemli bir yer tutuyor.

İş dünyası, enflasyon muhasebesine geçilmesi ile vergi yükünün artacağı için endişeli.
İşletmeler, enflasyon muhasebesinin yatırımları tehdit ettiğini düşünüyor. 

Özellikle sanayicilerin yatırımlarından elde ettikleri kazançların değerleme vergisi altında olması, vergi prensipleriyle çeliştiği görüşü hâkim. Bu durum, işletmelerin finansal sıkıntı yaşamasına yol açabilir.
Kaynakların vergiye ayrılması ile yatırım yapma iştahı kapanabilir.

Vergi ödemek durumunda kalan işletmelerin mali yapısını zayıflatabileceği endişesi mevcut.
İşletmelerin rekabet gücünü azaltabilecek ve finansal sürdürülebilirliği tehdit edebilecek bir uygulama olarak görülüyor.
İş dünyasının beklentisi;
İş dünyası temsilcileri, enflasyon muhasebesinin gözden geçirilerek sanayicilerin ve yatırımcıların daha az etkilenmesini sağlayacak adımların atılmasını bekliyor. Ekonomik istikrarı korumak amacıyla bu konunun yeniden değerlendirilmesi önem arz ediyor.

Sonuç olarak, enflasyon muhasebesinin iş dünyasına etkileri oldukça ciddi bir konu ve bu konuda daha fazla çalışma ve çözüm arayışı gerekiyor. İşletmelerin sürdürülebilirliği ve ekonomik istikrar açısından bu konunun yakından takip edilmesi önemlidir.
Ancak, bu yeni düzenleme olan “enflasyon düzeltmesi,” Mali müşavirleri bazı zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.

2023 yılı sonunda ortaya çıkan enflasyon farkları, geçmiş yıl kar/zarar hesaplarına yansıtılacak. Bu süreç, mali müşavirlerin dikkatle yönetmesi gereken bir alan. Ancak bu farkların geçmiş yılların gerçek kar/zarar hesaplarına yansıtılması, dağıtılabilir karları ve sonraki dönemlerde kullanılacak zararları etkileme riskini beraberinde getirebilir.

2024 yılı itibarıyla ortaya çıkacak farklar vergiye tabi tutulacak. Özellikle aktif hesaplarda meydana gelen artışların pasif hesaplarda oluşacak artışlardan daha yüksek olması durumunda, bu fark kar olarak vergilendirilecektir. İşletmenizin sermaye yapısı bu noktada önemli bir rol oynayabilir.

2024 yılında mali müşavirlerin iş yükü artacak. Hem 2023 yılının kapanış işlemleri ve enflasyon düzeltmeleri hem de 2024 yılının ilk geçici vergi dönemi ile uğraşmak zorunda kalacaklar. Bu nedenle, meslek odaları ve platformlar, enflasyon düzeltmesine yönelik yoğun eğitimler düzenliyor.
2024 yılı itibarıyla başlayan düzeltme işlemleri, geçici vergi dönemlerini de kapsayacak şekilde uygulanacak. Bu, birçok işletmenin altyapısının henüz hazır olmaması nedeniyle sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. İlk yıl için yıllık olarak düzeltme yapılması daha güvenilir sonuçlar sağlayabilir.
Bu süreçte, mali müşavirlerin ve mükelleflerin dikkatli ve bilinçli adımlar atmaları gerekiyor. Eğitimlere katılarak güncel bilgileri takip etmek ve işletmenizin durumunu iyi analiz etmek önemlidir. 


Zülal KOÇ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Endüstriyel Girişim Platform Bşk.
 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.