Uzmanı uyardı: Böcek ısırığı deyip geçmeyin!

Havaların ısınmasıyla birlikte doğanın da yeşermeye başlaması; insanların daha fazla açık alanlarda, piknik alanlarında, park ve bahçelerde vakit geçirmelerini de beraberinde getirir.

SAĞLIK 5.06.2024 13:29:00 0
Uzmanı uyardı: Böcek ısırığı deyip geçmeyin!

Tabiatın bu coşkun güzelliklerine kendimizi kaptırdığımız hallerde genellikle tedbiri elden bıraktığımız durumlardan biri de böcek ısırıklarıdır. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gösteren böcek ısırığı bazen oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Konuyla ilgili bazı uyarılarda bulunan Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf KAPLAN; böcek ısırması nedir, böcek ısırması durumunda neler yapılması gerektiği hususunda önemli bilgiler verdi. 

Sivrisinek, kene, karınca, örümcek, pire ve aklınıza gelebilecek pek çok böcek ısırığının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Kaplan; “Özellikle sıcak havalarda böceklerin geneli gün yüzüne çıkar. Böceklerin pek çoğu kanla beslenir ve insan vücudu bunun için elverişlidir. Böcek ısırığı, genel olarak vücutta küçük bir alanda kızarıklık ve kaşıntı hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Böcek ısırıklarının bir dizi kötü sonuçlar da doğurabileceğini akılda tutmak gerekir. Az da olsa ölümle sonuçlanabilecek kötü durumlara da neden olabilir. Bunlar;

 Alerjik reaksiyonla birlikte solunumun durması
 Bazen arı sokmalarında kalp krizi ile eşlik eden sendromlar (Kounis Sendromu)
 Isırılan bölgede cilt enfeksiyonu (bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ülser oluşturacak yaralara bile neden olabilir)
 Kene ısırıkları ile gelişen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi”

Böcek ısırıklarında ekseriyetle;
• Şişlik
• Kızarıklık
• Ağrı
• Kaşıntı 
Şeklinde belirtilerin ortaya çıktığını, yaz aylarında özellikle tahtakurusu, örümcek, kene ve arı sokmaları sebebiyle hastanelere başvuruların arttığını, nadir de olsa gerçekleşen akrep ve yılan sokmalarının ciddi derecede hayati risk oluşturabileceğini, belirten Dr. Yusuf KAPLAN böcek sokması durumunda; “Öncelikle enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak amacıyla ısırılan bölgeyi 3-5 dakika sabunlu su ile yıkayın. Böceğin ısırdığı alanı kaşımayın, çizmeyin, kanatmayın ya da sıkmayın. Bir poşete soğuk su ve buz koyup şişen bölge üzerine soğuk uygulama yapın. Eğer ısıran böcek zehirli ise; sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmeyin, ısırılan kişiyi yatar pozisyonda tutun ve ısırılan bölgenin biraz üst kısmından kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulayın.” Dedi.

 

 


Diyarbakır'da 'Ciran' filminin galası yapıldı

Bucak: '2024 yılında nasıl bir enkazla karşı karşıya olduğumuzun farkındayız'

Sosyal medyada hedef alınan Kürt Soprano'nun suç duyurusu sonuçsuz kaldı

18 gün geçti: Narin'den haber yok!

Diyarbakır'da kayıp yakınları eylemi: Mehmet Sincar'ın failleri soruldu

Bağlar Belediyesi'nden gençlere yatırım: Rezan Gençlik Merkezi açıldı

DTSO'dan KAMİAD'a ırkçılık tepkisi

Batman Belediyesi özür diledi

Diyarbakır il merkezinde bir ilk!

KAMİAD'a Kürtçe tepkisi: Kürt İş İnsanları istifa etti

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.