Rektör Eronat'tan ahilik mesajı: Birlikte güçlüyüz

Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi anmak, Ahilik ilkelerini yaşatmak ve tanıtmak amacıyla her yıl düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi.

GÜNCEL 27.09.2024 17:13:00 0
Rektör Eronat

EMEK HABER- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

37. Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan’ın konuşmacı olduğu “Eğitim ve Ticarete Ahilik Perspektifinden Bakış; Diyarbakır Örneği” adlı konferansın açılış konuşması Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik tarafından yapıldı. Atik, “Ticaret ahlakının en temel ilkeleri olan Ahilik ilkelerinin, yeni nesillere aktarılması açısından Ahilik Haftası boyunca düzenlenen etkinliklerin, oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle, başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, birlik, beraberlik ve dayanışmamızın her daim devam etmesini temenni ediyor, işlerinizde hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ise  “Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini 13. Yüzyılda Anadolu topraklarına yayan bir düşence sistemidir. Ahilik dostluk ve yardımlaşmadır. Ahilik hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak demektir. Ahilik yalan söylememektir. Esnafların da halkın hak ve hukukuna riayet etmesi kısacası Ahiliğin özetidir.” dedi.

Konuşmasında Ahiliğin kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde topladığını söyleyen Rektör Eronat, “Ülkemizin önerisi doğrultusunda Ahi Evran’ın Doğumunun 850. yıldönümüne tekabül eden 2021 yılı, UNESCO 40. Genel Konferans kararı uyarınca UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştır. Bu tarihten itibaren de her yıl etkinlikler daha da geliştirilerek düzenlenmekte ve gerek ülkemiz, gerekse de dünya kamuoyunun dikkatine daha fazla getirilmeye çalışılmaktadır. Bu yaklaşım doğrultusunda Üniversitemizde “ Ahilik ve Meslek Ahlakı “ dersini lisans seçmeli ders havuzumuzda yer almaktadır. Bu dersin üniversitemizde okutulmasından dolayı gurur duymaktayız” dedi.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan tarafından gerçekleşen konferansta Ahiliğin tarihinden bilgiler verildi.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın biyografisinden bahseden Doğan, Ahilik teşkilatının ve fütüvvet kavramının tarihsel gelişimini anlatarak, Ahilik kültürünün günümüzde de ticaret ve esnaflık ahlakı açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Ahilik ve fütüvvet teşkilatlarının, Türk ve İslam toplumlarında sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın düzenlenmesinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan, Ahilik teşkilatının Anadolu’daki gelişimine de değindi.

Prof. Dr. Doğan, Ahiliğin yüzyıllardır esnafların ve toplumun yaşadığı, yaşattığı bir gelenek olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber merkezi 


Amedspor-Esenler Erokspor maçının yeri belli oldu

GGC: Saldırı ve engellemelerin geldiği boyut endişe vericidir

Adıyaman'da kültürel dayanışma: 1. Çocuk ve Gençlik Festivali

Ensarioğlu: İtibarsızlaştırma politikası ile karşı karşıyayız

Dicle Üniversitesi'nden 11 akademisyen uluslararası bilimsel başarıya imza attı

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 11. Ceza Dairesi Başkanı Murat Özcan evinde ölü bulundu

Tanrıkulu, Dicle Nehri'nin 'dere' statüsüne alınması iddialarını sordu

7 aylık çile Diyarbakır'da son buldu

Şeyh Said Meydanı'nda konser coşkusu

Amedspor'dan çifte gol şovu: 4:2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.