Tarih: 14.09.2024 11:25

Narin Güran cinayetinde basına sızdırılan bilgiler meclis gündeminde!

Facebook Twitter Linked-in

EMEK HABER- Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın cinayet soruşturmasında adli gizlilik kararına rağmen bazı bilgilerin basına sızdırılması kamuoyunda endişe yarattı. Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu ihlallerin detaylı incelenmesini talep etti.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni, 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi'nde bir çuval içinde bulunmuştu. Narin Güran cinayetiyle ilgili soruşturma sürerken, adli gizlilik kararlarına rağmen bazı bilgilerin basına sızdırıldığı iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, bu konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yazılı soru önergesi sundu. Tanrıkulu'nun soruları arasında, emniyet ve savcılıktaki sorgulama tutanaklarının basına sızdırılma gerekçesi, bu sızıntılara yönelik başlatılan soruşturmalar, işlem yapılan kamu görevlilerinin kimler olduğu ve yayın yasağının ihlaline dair raporlar yer alıyor.

Tanrıkulu'nun soruları şöyle: 

1.Narin Güran soruşturması kapsamında gerek emniyette gerek Savcılıkta yürütülen sorgulamalara ilişkin sorgu tutanaklarının, ifade işlemlerinin tamamlanmasından kısa bir süre sonra basın kuruluşları tarafından kamuoyuna aktarılmasının izahı ve gerekçesi nedir?

2.Bu süreçlerle ilgili bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

3.Soruşturmanın gizliliğinin ihlali ile ilgili hakkında işlem yapılan kamu görevlileri kimlerdir?

4.Narin Güran dosyasına ilişkin uygulanan yayın yasağının ihlal edildiğine dair herhangi bir rapor veya iddia mevcut mudur?

5.  Mevcut ise, bahse konu ihlallerin nasıl gerçekleşmiştir? Bu ihlaller karşısında  yetkililerin hangi önlemleri almıştır?

6.Gizlilik kararı ve yayın yasağının ihlali durumunda, bu ihlallerin adalet süreci üzerindeki etkileri nelerdir?

7.İhlallerin neden olduğu olumsuz sonuçlar hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır?

8.Gelecekte benzer ihlallerin yaşanmaması için alınan veya planlanan önlemler nelerdir?

9.Gizlilik ve yayın yasaklarının ihlallerine karşı mevcut denetim ve kontrol mekanizmaları  işleyiş prosedürü nasıl yürütülmektedir?

Haber: Ercan ÇAĞLAYAN 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —