Lice Devlet Hastanesi'nin durumu TBMM gündeminde

Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Lice Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi’nin durumu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soru önergesi verdi.

Lice Devlet Hastanesi

Ercan Çağlayan 

Cupolo, hastanenin 2017 yılında hazırlanan bir deprem analiz raporuna göre kullanıma uygun olmadığının tespit edilmesine rağmen, aradan geçen altı yılda güçlendirme çalışmaları yapılmadığını vurguladı.

112 BİN KİŞİYE HİZMET VERMEKTE ZORLUK YAŞANIYOR 

Hastane, Lice ilçesiyle birlikte yakın ilçeler Kulp, Kocaköy ve Hani'den gelen toplam 112 bin kişiye hizmet veriyor. Ancak ameliyathanesi ve anestezi uzmanı olmasına rağmen cerrah eksikliği büyük bir sorun teşkil ediyor. Ekipman ve sağlık personeli yetersizliği nedeniyle kamu sağlık hizmetleri durma noktasına gelmiş durumda. Cupolo, bu durumun akılla izah edilemez olduğunu belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN GELEN CEVAP 

23 Haziran 2023 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na verilen önergeye gelen yanıtta, "Tahkik sonuçlarına göre, güçlendirme ihtiyacı bulunan sağlık yapılarımızda güçlendirme çalışmaları yürütülmekte, yıkılması gerektiği tespit edilen binalarımızın yerine yenilerinin yapılmasına yönelik olarak projelendirme süreçleri başlatılmaktadır. Lice İlçemizde de, 25 yataklı yeni Devlet Hastanesi yapılması noktasında gerekli girişimlerde bulunulmuş olup, yatırım, Bakanlığımız 2023 yılı yatırım programına dahil edilmiştir" denildi. Ancak, aradan geçen bir yıl içinde yeni hastane yapımına başlanmamış ve mevcut hastanenin sorunları katlanarak büyümüştür.

Milletvekili Cupolo, Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:

1. Lice’de yeni bir devlet hastanesi yapımına başlanmış mıdır? 112 bin kişiye hizmet verecek büyük ilçe hastanesi için ihtiyaç analizi yapılmış mıdır?
2. Yeni devlet hastanesi yapım işine başlanmışsa, ne aşamadadır? Ne zaman faaliyete geçecektir?
3. Ameliyathanesi ve anestezi uzmanı olan Lice Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi'nin cerrahının olmamasının gerekçesi nedir?
4. Hastanenin aktif branş sayısı kaçtır? Hastanenin tabip ve uzman, ebe, hemşire, tıbbi laboratuvar teknisyeni, tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri, tıbbi görüntüleme teknikeri/teknisyeni, anestezi uzmanı sayısı kaçtır?
5. Hastanede kamu sağlık hizmeti alamadığı için Diyarbakır il merkezi hastanelerinde sağlık iş yükü oluşmakta mıdır?
6. Son yedi yıl içinde Lice, Kulp, Kocaköy, Hani ilçelerinden 112 acil servis numarasına gelen yıllara ve ilçelere göre ayrıştırılmış talep sayısı kaçtır?
7. Hastane lojmanlarının bakım ve onarım çalışmaları en son ne zaman yapılmıştır? Lojmanların oturulamayacak durumda olduğu iddiaları doğru mudur?

 



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.