Tarih: 06.07.2024 13:28

Kayıp yakınları 804. haftada Vedat Aydın’ın faillerini sordu

Facebook Twitter Linked-in

EMEK HABER- İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 804. haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın, kardeşi Veysi Aydın, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Örhan, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırılarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991 tarihinde gözaltında kaybedilen insan hakları savunucusu ve siyasetçi Vedat Aydın’ın failleri bir kez daha gündeme getirildi.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Vedat Aydın’ın Kürt halkının hak ve özgürlükleri için mücadele ettiğini ve 5 Temmuz 1991 yılında resmi kolluk görevlileri tarafından gözaltına alınmasının ardından 7 Temmuz’da cesedinin bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “90’lı yıllarda Kürt halkının mücadelesini bastırmak isteyen siyasi akıl, gözaltında zorla kaybetmeler ve faili meçhul siyasi cinayetlerle yeni bir dönem başlattı. Aradan geçen 33 yılda devlet aklı hala aynı şekilde devam ediyor. Tahir Elçi cinayetinde olduğu gibi, Kürt siyasetçiler, insan hakları savunucuları, akademisyenler ve gazeteciler cezalandırılıyor, hapsediliyor ve katlediliyor.”

Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın ise, “Vedat Aydın’ı evden alan Diyarbakır emniyetine bağlı polislerdi. İlk günden beri aynı ifadeyi veriyorum. Gözaltına alındıktan sonra anladık ki, devlet emriyle Vedat Aydın’ın öldürülmesi kararı verilmiş. Bu, 4 polisin tek başına yapacağı bir olay değil. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Emniyet Genel Müdürü’ne kadar hepsinin bu karardan haberi vardı,” diye konuştu.

Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise, faili meçhul cinayetlerin politik bir mesele olduğunu vurgulayarak, “Devlet büyük bir güç, eğer 33 yıl geçmesine rağmen siyasi bir cinayeti aydınlatmadıysa, bu cinayetler devlet kararıyla işlenmiş demektir. Vedat, sadece bir partinin il başkanı değildi, bilgili ve fedakâr bir insandı. Bu dava, politik bir davadır. Devlet bilerek bu davayı aydınlatmıyor,” dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, Vedat Aydın’ın hayat hikayesini okuyarak, 2021 yılında Vedat Aydın cinayet soruşturmasının zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldığını hatırlattı ve faillerin yargı önüne çıkarılmadığını belirtti. Elçi, “Bizler, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak; kayıplarımızın akıbetinin ortaya çıkarılması ve faillerinin yargılanması talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Dosyasında hiçbir ilerleme sağlanmayıp faili meçhul bırakılan Vedat Aydın için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz,” dedi.

Eylem, Vedat Aydın ve diğer kayıp ve faili meçhul siyasi cinayet kurbanları için bir dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —