Kayıp yakınları 803. hafta: Ramazan Yüce’nin failleri soruldu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 803. haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.

GÜNCEL 29.06.2024 12:53:00 0
Kayıp yakınları 803. hafta: Ramazan Yüce’nin failleri soruldu

 Eyleme kayıp yakınları, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Hüseyin Küçükbalaban, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Eylemde, gözaltında zorla kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

 RAMAZAN YÜCE’NİN FAİLLERİ SORULDU

Bu hafta, 29 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır'da faili meçhul saldırı sonucu katledilen Ramazan Yüce’nin failleri soruldu. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, gözaltında kaybetme politikasının Kürt halkının haklı mücadelesine yönelik bir yok etme politikası olduğunu belirtti. Keskin, “Bugün burada andığımız tüm insanlar, sadece Kürt oldukları, Kürt halkının haklı mücadelesine inandıkları ve içinde yer aldıkları için gözaltında kaybedildiler. Türkiye Cumhuriyeti devleti, maalesef cumhuriyet öncesinden bu yana bu politikayı devam ettiriyor” dedi. 

KESKİN: İNSAN HAKLARI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Keskin, BM Gözaltında Zorla Kaybetmelere Karşı Sözleşme'nin imzalanmaması durumunda kaybedilen insanlar için zaman aşımının devam edeceğini belirtti. Keskin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kaybetme dosyalarında cinayet suçunun zaman aşımını uyguladığını, bu politikanın bir sistem sorunu olduğunu vurguladı. “Biz de insan hakları savunucuları olarak, gözaltında zorla kaybedilmelere karşı mücadelemizi sonuna kadar devam edeceğiz” diye ekledi.

RAMAZAN YÜCE’NİN HİKAYESİ

İHD Diyarbakır Şubesi Üyesi Fırat Akdeniz, Ramazan Yüce’nin hikayesini anlattı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ikamet eden ve Hizmetli kadrosunda görev yapan Yüce, 1980 darbesinden sonra gözaltına alınmış ve yoğun işkence görmüştü. Defalarca gözaltına alınan Yüce, 1991-1997 yılları arasında Hizbullah Örgütü’nün yoğun saldırılarına maruz kalanlardan biriydi. 

FAİLLERİN CEZALANDIRILMASI TALEBİ

29 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır’dan Silvan’a dönmek üzereyken kimliği belirsiz kişilerce Lalebey Sokağında silahlı saldırıya uğrayan Ramazan Yüce, olay yerinde hayatını kaybetti. Cenaze töreni sırasında da saldırıya uğrayan Yüce’nin katilleri halen bulunamadı. Akdeniz, “Bir kez daha burada gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sorumluların tespit edilip yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını istiyoruz. Ramazan Yüce için adalet istiyoruz” dedi.

Eylem, Ramazan Yüce ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için yapılan 1 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

 


Diyarbakır Tarım Konseyi'nden anız uyarısı!

Serra Bucak'tan kadınlara müjde: Diyarbakır yeniden bir kadın kenti olacak

Emekli Sen Diyarbakır Şube Başkanı Vahap Günay'dan hükümete çağrı: Adalet istiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 'Türkiye'de asgari ücret düşük değildir'

Gazze'de sağlık krizi: Son 48 saat!

İHD'den Diyarbakır'daki saldırılara tepki: Toplumsal barış tehlikede!

Geleceğin Amedspor'u: Aziz Elaldı ve Ersun Yanal ile yeniden yapılanma

Eşbaşkan Bucak, 27 ülkeden kadınlarla bir araya geldi

Kayıp yakınları 803. hafta: Ramazan Yüce’nin failleri soruldu

Şeyh Said Derneği: 'Tarihten ders almalıyız'

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.