İHD'den Diyarbakır'daki saldırılara tepki: Toplumsal barış tehlikede!

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır’da son bir ayda yaşanan saldırılara dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

GÜNCEL 30.06.2024 14:14:00 0
İHD

EMEK HABER - İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır’da son bir ayda yaşanan saldırılara dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Hüseyin Küçükbalaban, İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri ve İHD şube başkanları ile yöneticileri katıldı.

"PARAMİLİTER GÜÇLERİN SALDIRILARINA TANIK OLUYORUZ"

Açıklama öncesi konuşan İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, Diyarbakır'da toplumsal ve sosyal yaşama yönelik paramiliter güçlerin saldırılarının arttığını belirtti. Küçükbalaban, "Diyarbakır’da toplumsal-sosyal yaşama yönelik bir takım paramiliter güçlerin saldırılarına tanık oluyoruz. Bu saldırıları gerçekleştirenlerden biri, 'ağ babalarınızı öldürdük, daha mezarları belli değil' diyor. Bu dil devlet tarafından dikkate alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Küçükbalaban, devlet yetkililerini göreve davet ederek, "Bu kadar faili meçhul varken, devletin bu söylemde bulunanları gözaltına alıp, kimleri öldürdünüz, kim öldürdü diye sorması gerekmez mi?" dedi.

"90'LARIN ZİHNİYETİ YENİDEN ORTAYA ÇIKTI"

Eren Keskin ise, İHD'nin yıllardır militarizmin dindarlara ve başörtülü kadınlara yönelik baskılarını kınadığını vurgulayarak “Dini inancın veya inançsızlığın tamamen kişinin kendisiyle ilgili bir mesele olduğunu düşünüyoruz. Herkes inanmak ya da inanmamak konusunda özgür olmalı. Ama 90’larda birçok insanımızı katleden bir zihniyetin yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Bugün başka bir yöntemle ve devlet korumasında ortaya çıktılar” dedi. 

"TOPLUMSAL BARIŞI ZEDELEYEN SALDIRILAR ARTIYOR"

Basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, kentte son dönemlerde artan saldırılara dikkat çekti. Yılmaz, "Kentimizde son dönemlerde bazı gruplar tarafından; kendileri gibi düşünmeyen, kendileri gibi yaşamayan toplumsal kesimlere yönelik saldırılar artmış, toplumsal barışa ve kentteki ortak yaşam kültürüne zarar verecek boyutlara ulaşmıştır" dedi.

Yılmaz, Diyarbakır'da 9 Haziran'da "Caz Piknikleri" etkinliğine yönelik saldırının yanı sıra bazı özel işletmelere yönelik saldırılara değinerek, "Yakın zamanda gerçekleşen bu ve benzeri eylem ve saldırılar karşı derneğimiz ve kentimizde faaliyet gösteren sivil toplum kurumları tarafından defalarca sağduyu çağrısı yapılmış ve yetkililerin de önlem alma gerekliliği ısrarlı şekilde ifade edilmiştir" dedi.

Yılmaz, 27 Haziran'da bir site havuzunda yaşanan saldırıya da dikkat çekti ve saldırganların 90'lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri sahiplenerek insanları tehdit ettiğini belirtti.

FAİLLER HAKKINDA ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ

Yılmaz, 90'lı yıllarda bölgede yaşanan faili meçhul cinayetlerin toplumda büyük travmalara neden olduğunu hatırlatarak, "Bu sebeple, 90’lı yılların karanlığını hatırlatan, insanları bu cinayetleri tekrarlamakla tehdit eden bu yaklaşım hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi. 

Yılmaz, failler hakkında tutuklama tedbirine başvurulması ve soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

 


Diyarbakır Tarım Konseyi'nden anız uyarısı!

Serra Bucak'tan kadınlara müjde: Diyarbakır yeniden bir kadın kenti olacak

Emekli Sen Diyarbakır Şube Başkanı Vahap Günay'dan hükümete çağrı: Adalet istiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 'Türkiye'de asgari ücret düşük değildir'

Gazze'de sağlık krizi: Son 48 saat!

İHD'den Diyarbakır'daki saldırılara tepki: Toplumsal barış tehlikede!

Geleceğin Amedspor'u: Aziz Elaldı ve Ersun Yanal ile yeniden yapılanma

Eşbaşkan Bucak, 27 ülkeden kadınlarla bir araya geldi

Kayıp yakınları 803. hafta: Ramazan Yüce’nin failleri soruldu

Şeyh Said Derneği: 'Tarihten ders almalıyız'

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.