Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Pamukçu, 'Aşının gücüne inan, aşılan'

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, aşılamanın sağlık üzerindeki kritik rolüne dikkat çekti.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Pamukçu,

EMEK HABER- Dr. Pamukçu, Çiçek hastalığının 1977'de aşılama sayesinde tamamen ortadan kaldırıldığını ve 1987 yılında çiçek aşısının uygulamadan kaldırıldığını hatırlattı.

Türkiye'de aşılamanın, "Genişletilmiş Bağışıklama Programı" çerçevesinde yürütüldüğünü söyleyen Pamukçu, "Ülkemizde, bağışıklama çalışmaları  “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adı altında sürdürülmekte ve şu anda Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’nde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) karşı aşı yer almaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır. Ülkemizde uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takvimi, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ve dünyadaki bilimsel gelişmeler takip edilerek oluşturulmaktadır" dedi.

Kaynak: Haber merkezi 



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.