Diyarbakır'daki tarihi PTT binası meclis gündeminde

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da tarihi PTT binasının kafeterya işletmesi olarak kiralandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

GÜNCEL 8.07.2024 14:43:00 0
Diyarbakır

EMEK HABER- CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da tarihi PTT binasının kafeterya işletmesi olarak kiralandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, 1. derece taşınmaz kültür varlığı olarak kaydedilen binanın kafeterya veya restoran işletmesine dönüştürülüp dönüştürülmediğini sordu.

Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesinde, tarihi PTT binasının kiralanması durumunda, hangi firma veya firmalara, hangi tutarda ve süreyle kiralandığına dair sorular yer aldı. 
Tanrıkulu'nun soruları şöyle; 
Yapı Tescilde ‘Kargir postane binası’ şeklinde korunması gereken taşınmaz tabiat kültür varlığı olarak ‘1. Derece taşınmaz kültür varlığı ve iki masura hamravat suyu’ diye kayıt altına alınmış Diyarbakır’ın ilk borsası, ilk Darphane ve Devlet Erkanı Hizmet binası olarak kullanılan 100 yıllık tarihi binada hizmet veren Diyarbakır Suriçi Balıkçılarbaşındaki tarihi PTT binasının kafeterya, restoran işletmesine dönüştürülmek üzere kiralandığı veya kiralanacağı iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, tarihi PTT Binası hangi firma ya da firmalara, toplam hangi tutarda (TL) ve süreyle kiralanmıştır veya kiralanması planlanmaktadır?

Kiralama süreci hangi kurum tarafından yürütülmüştür veya yürütülmektedir?

"Tarihi binanın kiralanması kararı verilmiş ise, söz konusu karar hangi bürokratların imzalarıyla gerçekleşmiştir?

Diyarbakır’ın bilinen en eski ve kesin tarihi belli olmamakla birlikte 1535 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman’ın Diyarbakır’ a yaptığı ziyaretin ardından isale hattı olan iki masura hamravat suyu olarak kaydedilmiş 1. Derece taşınmaz kültür varlığının, Diyarbakır’da yüzlerce kafeterya işletmesi mevcut iken, kafeterya veya restorana dönüştürülmesi kararı Diyarbakır’ın tarihi dokusunu ve Osmanlı Devleti’nin izlerini yok etmenin ilk aşaması mıdır?

Diyarbakır Suriçi Balıkçılarbaşındaki tarihi PTT binasının ticari bir işletmeye dönüştürülmesi yerine, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Güzel Sanatlar Akademisi veya robot mekaniğinin kurucusu Diyarbakırlı ilim adamı El Cezeri’nin adına yakışır Bilim Merkezi olarak kentin sanat, bilim geçmişini geleceğe taşıyan bir kurumsal yapıya dönüştürülmesi neden planlanmamıştır?

Diyarbakır’ın ve dolayısıyla ülkemizin tarihsel, kültürel yapılarından olan tarihi PTT Binası’nın ticari bir işletmeye dönüştürülmesine yönelik alınmış/alınacak karar ya da kararlar ve yapılmış veya yapılacak sözleşme, sözleşmeler acilen iptal edilecek midir?

Diyarbakır Surları, Suriçi ve Hevsel Bahçeleri ile birlikte 2015 Temmuzundan bu yana dokuz yıldır UNESCO’nun Tarihsel ve Kültürel Miras kalıcı listesinde yer alıyor. Bu sebeple böylesine kent için çok önemli tescilli bir tarihi ve kültürel miras simgesi anıt mekann amaç dışı kullanımı için tahsis edildiği iddiası doğru mudur? Anılan iddialar ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?"
 


Dicle Elektrik'ten yapay zeka atağı

Kayapınar'daki spor şölenine 10 bin öğrenci katıldı

İşsiz sayısı 3 milyonu aştı

Ergani Floor Curling ile tanıştı

Amedspor İstanbul'da gol perdesini aralayamadı

Amedspor eski başkanı Yıldırım'dan TFF başkanına; 'Kardeşlik Amed'de değil, deplasmanda gerekli'

Barikat'tan yangın mağduru 550 çocuğa anlamlı destek

Bakan Uraloğlu'ndan Instagram açıklaması: 21:30'da açılacak

Diyarbakır - İstanbul yolcu otobüsünde uyuşturucu ele geçirildi

26 ilde uyuşturucu operasyonu: Aralarında Diyarbakır'da var!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.