Diyarbakır'da kayıp yakınları eylemi: Mehmet Sincar'ın failleri soruldu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 813. hafta eylemlerini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.

GÜNCEL 7.09.2024 14:07:00 0
Diyarbakır

EMEK HABER- Eyleme, kayıp yakınları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Gösteride, gözaltında zorla kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayet kurbanlarının fotoğrafları taşındı.

Bu haftaki eylemin odak noktası, 4 Eylül 1993’te Batman’da katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın failleri oldu. İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, "31 yıl sonra bu suçun failleri hâlâ yargı önüne çıkarılmadı. Açılan dava uzun süredir sürüncemede" dedi. Yılmaz, insanlığa karşı işlenen suçlarda siyasi sorumluların da yargılanması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, Kürtçe konuşmasında, eşinin adalet arayışında olduğunu ve 1993’teki cinayetin hâlâ aydınlatılmadığını belirtti. Sincar, "Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle katillerin ortaya çıkarılmasını istedik. Katil bir kişi değil, iki silahla öldürüldü" dedi.

DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ise, yıllardır faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmadığına dikkat çekti ve mevcut sistemin bu suçları çözmede başarısız olduğunu ifade etti.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman, Mehmet Sincar’ın yaşamını ve cinayetini anlatarak, zaman aşımıyla mücadele çağrısında bulundu. Saman, bu suçların insanlığa karşı suçlar olarak değerlendirildiğini ve zaman aşımının geçerli olmadığını belirtti.

Eylem, 1 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi. 

Kaynak: Haber merkezi 


Diyarbakır iş kadınlarından Narin Güran'ın mezarına ziyaret

Diyarbakır'ın kuş cennetinde çevre temizliği

Diyarbakır stadyumundaki çim krizi: fatura stadyum müdürü Çelik'e kesildi.

Narin Güran cinayetinde basına sızdırılan bilgiler meclis gündeminde!

Bağlar'da bağ bozumu şenliği

Çınar'daki yangından etkilenen öğrencilere destek

Narin Güran cinayetinde tutuklu sayısı 11'e ulaştı

Amedspor başkanı Aziz Elaldı trafik kazası geçirdi

Miras paylaşma sözleşmesi nedir, nasıl yapılır ?

Diyarbakır'da engelliler için yeni şarj istasyonları kuruldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.