EMEK HABER- Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılışı gerçekleştirilen fuara, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Dicle Üniversitesi Rektörü Kamuran Eronat’ın yanı sıra ilçe belediye eş başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, "Barışın hâkim olduğu bu iklim, bölgemiz için büyük bir ekonomik fırsattır. Hangi il fuarcılığı, lojistiği ve sanayiyi doğru konumlandırırsa, barış ikliminden en çok o il faydalanacaktır. Biz de bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıl fuarımız yaklaşık 120 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu yıl hedefimiz 140 bin ziyaretçiye ulaşmak. Ayrıca bu yıl iki yabancı firma da fuarımıza katılıyor. Mezopotamya, tarım ve hayvancılığın ilk filizlendiği topraklar olarak bu organizasyona ayrı bir anlam katıyor. Silvan ve Kralkızı barajlarının da tamamlanmasıyla birlikte bölge tarımı ve hayvancılığı çok daha güçlü bir noktaya ulaşacak. Bu fuar, sadece bir buluşma değil, aynı zamanda bir vizyonun hayata geçtiği yerdir. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyor, fuarımızın hayırlı ve verimli geçmesini diliyorum" dedi.
Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ise, "Bu kadim kent, Dicle’nin bereketli suları ve Hevsel Bahçeleri'nin olduğu bir yere kurulmuş. İnsanlar 12 bin yıl önce burada bir yaşam arayışıyla yerleşti. Bugün bu kenti bizlere emanet ettiler. Bizler de, suyunu ve tarım alanlarını koruyarak gelecek nesillere devretmekle sorumluyuz. Sanayi ve endüstrinin gelişmesiyle birlikte kırsalda daralmalar yaşandı. 13 kırsal ilçemizde küçük çiftçiler neredeyse yaşam hakkını yitirdi. Oysa bireyin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, üretimle mümkün. Küçük çiftçiyi yaşatmak için kurumlar birlikte hareket etmeli.Biz belediye olarak çiftçimizi destekliyor, teşvik ediyoruz. Siz de öncü olun, biz de olalım. Diyarbakır, binlerce yıldır ticaretin öncüsü bir kenttir. Bugün de Ortadoğu’da stratejik konumunu koruyor; güvenilir, yaşanabilir bir şehir olarak öne çıkıyor. Mevcut barış sürecini iyi değerlendirelim. Gerekirse elimizi değil, tüm bedenimizi taşın altına koyalım. Siyasiler bu halkın eşit ve onurlu bir yaşam sürmesi için elini taşın altına koydu. Biz de yerel yönetimler olarak elimizden geleni yapacağız. Binlerce yıldır bir arada yaşarken, artık ayrı düşmeyelim" şeklinde konuştu.
Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, "Gerçekten bir yol ayrımındayız. Çok gözyaşı döktük; annelerin, babaların yürekleri yangın yerine döndü. Ama bugün önemli bir aşamadayız. Vakit, arkaya bakıp acıları yarıştırma değil; vakit, barış içinde, kardeşçe bir geleceği inşa etme vaktidir. İşte biz bunun için çalışıyoruz. Bu baharda tüm bölgeyi saran umut, her yerde yeşeriyor; tıpkı şu anda Diyarbakır’da arazilerin yeşillendiği ve göğün maviliğe büründüğü gibi. Sırrı Süreyya'ya buradan şifa dinliyorum. Türkiye'nin ve hepimizin ona ihtiyacı var. Onun bu süreçteki rolü istisnai bir önemde. Ona dua ediyoruz ve inşallah kaldığı yerden devam eder. Kürtlerin ve Türklerin büyük bir umutla beklediği, herkesin çaba gösterdiği bu kutlu sürecin bu kez başarıya ulaşmasını diliyorum." dedi.
Haber: Ercan ÇAĞLAYAN