Diyarbakır Tarım Konseyi'nden anız uyarısı!

Diyarbakır Tarım Konseyi, anız yakmanın toprak verimliliğini düşürdüğünü, hava kirliliğini artırdığını ve ekosistemi tahrip ettiğini belirterek, bu tehlikeli uygulamanın büyük zararlara yol açtığını vurguladı.

GÜNCEL 2.07.2024 09:52:00 0
Diyarbakır Tarım Konseyi

 EMEK HABER- Diyarbakır Tarım Konseyi, hububat hasadı sonrası sıklıkla başvurulan anız yakma ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, anız yakmanın toprak verimliliğini düşürdüğü, hava kirliliğini artırdığı ve ekosistemi tahrip ettiği vurgulandı.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, "İlimiz gibi hava sıcaklıkların yüksel olduğu yerlerde yakılan her ateşin kontrol dışına çıkma riski yüksektir. Yangınlar, etraftaki yanıcı maddelerin ısıya maruz kalarak tutuşması sayesinde hızlı yayılırlar. 
Anızın yakılması sırasında toprak yüzeyi 50 ile 750 derece arasında ısınmakta ve bu ısıyla toprak üstünde ve altında yaşayan canlılar yanmakta, yakılan anızlar sonucu havaya salınan karbon monoksit ve diğer zararlı gazlarla hava kirliliğini artırmakta, Ekosistem tahrip olmakta, topraktaki organik madde miktarı azalmakta ve Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta, Toprağın su tutma kapasitesi azalmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Bu tarlaların verimliliğini artırmak için daha yüksek maliyetli verim artırıcı girdiler/gübre daha fazla kullanılmaktadır. 
Yapılan araştırmalarda; anız yakılması ile topraktaki küçük canlıların, mikro organizmaların % 70’inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü tespit edilmiştir. Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıkları parçalanarak toprağa karıştırılması toprağı organik madde bakımında zenginleştirdiği ortaya konulmuştur. Bu sebeple Modern tarım tekniğinde anızı parçalamak ve toprağa karıştırmak en iyi yöntemdir.Anızın yakılması toprak veremliliğini düşürdüğü ve üretim maliyetini artırdığı bilimsel olarak tespit edilmiştir. Yasak olmasına rağmen halen devam eden anız yakmanın civardaki yerleşim yerlerine, biçilmemiş ürünlere ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.
Tedbir olarak; Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra kalan anız(sap samandan) ya parçalanarak toprağa karıştırılmalı veya balyala haline getirilerek hayvan yemi ve ahırlarda altlık olarak kullanılmalıdır. Özelikle sap ve samanlar sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabildiği için bu sanayinin gelişmesi teşvik edilmelidir" denildi.

Haber: Ercan Çağlayan 


Dilan Polat için 27 yıl hapis talebi

Silvan'da petrol sondajı meclis gündeminde!

Bağıvar'da doktor eksikliği: Vatandaşlar mağdur!

Diyarbakır'da beyaz bayrak alan işletme sayısı yükseliyor

Vasiyetname ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir ?

Diyarbakır Tarım Konseyi'nden anız uyarısı!

Serra Bucak'tan kadınlara müjde: Diyarbakır yeniden bir kadın kenti olacak

Emekli Sen Diyarbakır Şube Başkanı Vahap Günay'dan hükümete çağrı: Adalet istiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 'Türkiye'de asgari ücret düşük değildir'

Gazze'de sağlık krizi: Son 48 saat!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.