Tarih: 22.10.2024 12:52

Diyarbakır Milletvekili Cupolo, mısır ithalatındaki vergi indirimini sordu

Facebook Twitter Linked-in

EMEK HABER- Son dönemde, gümrük vergisi %130'dan %5'e düşürülerek 1 milyon ton mısır ithalatına izin verilmesi, tarım sektöründe tartışmalara yol açtı. Akça Cupolo, bu kararın ardındaki ekonomik gerekçeleri sorgularken, yerli üreticilerin zorlu durumda kalabileceğine dikkat çekti. “Bu gibi indirimler, yerli üreticinin rekabet gücünü zayıflatmakta ve gıda güvenliği risklerini artırmaktadır,” dedi.

Cupolo, ayrıca mısır ithalatına dair gerçekleştirilen analizlerin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti. Vergi indiriminin dış ticaret dengesi üzerindeki etkilerini de merak eden milletvekili, son beş yıl içinde tarım ürünleri ithalatında yapılan vergi indirimleri ile ilgili bilgi istedi.

Cupolo, Bakan Bolat'a şu soruları yöneltti; 

1-Gümrük vergisinin %130’dan %5’e düşürülmesinin ardındaki ekonomik gerekçe nedir?
2-Gümrük vergisinin düşürülmesi kararı alınmadan önce, yerli mısır üretimi ve ithalat talebine yönelik hangi analizler yapılmıştır? Bu analizlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
3- Mısır ithalatında yapılan bu vergi indirimi, dış ticaret dengesi üzerinde nasıl bir etki yaratacaktır? 
4- 9 Temmuz 2018’den bu yana, tarım ürünlerinin ithalatında vergi indirimi uygulanmasına ilişkin alınan karar sayısı kaçtır? 
5- Söz konusu ithalat vergi indirimlerinin karar tarih ve sayıları nelerdir? Bu kararlar sırasıyla hangi tarım ürünleri için alınmıştır?
6- Serbest bölgeler ile gümrük kayıtlarınıza göre; tarım ürünlerinin ithalatında vergi indiriminden yararlanılan ilk tarihler ne zamandır (girişin yapıldığı gümrük kapı/liman/bölge belirtilmek üzere)? Bu indirimli vergilerden ilk olarak hangi ülke/firma yararlanmıştır?

Haber: Ercan ÇAĞLAYAN 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —