EMEK HABER- Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde anma programı gerçekleştirdi.
‘Saglıklı kentler inşa etmeliyiz'
Tesisler Kavşağı'nda bulunan ve depremde 77 vatandaşın hayatını kaybettiği Serin 2 Apartmanının enkazı önünde gerçekleştirilen Anma programında konuşan Diyarbakır Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği Başkanı mimar Şerefhan Aydın, "Sağlıklı kentlerin inşa ederek yaşamın değerli oluşunu göstermeliyiz. Başka ülkelerde de bu tür deprem ve felaketleri yaşıyoruz. Fakat orda bu tür kayıplar yaşanmıyor. Dolayısıyla yaşama yaklaşım değeri çok çok daha bir üst düzeyde. Dolayısıyla bizler de bu basit ölümleri artık ortadan kaldırmak için bu yitirdiklerimizin anısına bunu gerçekleştirmek durumundayız" dedi.
![](https://www.diyarbakiremekgazetesi.com/resimler/2025-2/6/867832007620019.webp)
‘Unutmuyoruz, Öfkeliyiz!’
Ardından konuşan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Üyesi Yıldız Ok Orak ise, 2 yıl önce yüreğimizi bir kor düştü. O korun ateşi hala sönmemiş. Bizde bunu unutmayarak en azından bundan sonraki yaşamın daha sağlıklı olabilmesi için, çocuklarımıza daha güvenli bir gelecek bırakabilmek için, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için aynı zamanda buradayız. Unutmuyoruz öfkeliyiz bugün keşke öfke duygusunu hissetmiyor olsaydık fakat öfkeliyiz. bu deprem doğal bir felaket değildi tamamen ihmaller zincirinden kaynaklanmış bir durumdu. Doğal afet bile denmez aslında. Doğal afet kapsamına giremeyecek şekilde bir affetti."ifadelerine yer verdi.
![](https://www.diyarbakiremekgazetesi.com/resimler/2025-2/6/99801641363623.webp)
‘Deprem günü hakikaten yalnızdık'
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan hatun ise, "Depremde yaşamını yitiren bütün canları saygıyla anıyoruz. Deprem sonrası yaşamını yaralı olarak idame ettirenlere de acil şifalar diliyoruz. Deprem günü yalnızdık, hakikaten yalnızdık. Kendi kaderine terk edilmiş bir halk gerçekliğiyle 11 ilin tamamında kendi başının çaresine bakan bir halk vardı. Kuvvetle muhtemel bundan sonra da böyle olacaktır. Madem yalnızız, madem kendi kaderimizi yaşayacağız. Arkadaşlarında bahsettiği teknikten sağlığa kentleri inşa etme konusunda da kendi toplumumuzu bilinçlendirme dışında bir çaremiz yoktur. O gün o platformun sözcüsü bugün ise bir yerel idareci olarak söylüyorum. Biz kentimizin hiçbir yerinde, hiçbir yapı altında, teknik meselelerden veyahut tıpkı serin 2 apartmanında kolon kesmekten kaynaklı düzenleme müsaade etmeyeceğimizin sözlüğü tam da burada veriyoruz." dedi.
![](https://www.diyarbakiremekgazetesi.com/resimler/2025-2/6/81429489824131.webp)
‘Deprem vergilerinin nereye harcandığını bilmiyoruz'
Anmada konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Diyarbakır'da 6 Şubat depremlerinde 414 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Yüzlerce insanımız yaralandı. Binlerce konut ağır ve orta hasarlı ve ikinci yılda buradayız. Bu enkazın önündeyiz. Yaşamın yitirenlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Acısını yaşayanların acısına bir kez de ortak oluyoruz. Şunu söyleyebilirim tabii ki depremi önleyemeyiz. Fakat depremin sonuçlarını en aza indirmek, insani maliyetini en aza indirmek sonuçta bizim elimizde. Yönetenlerin elinde. Ama bunun yapılmadığını da biliyoruz. Şunu da tekrar ifade edeyim. Deprem vergisi yasası var. 1999'daki depremden hemen sonra çıkan. Ve her ay vergi veriyoruz. Depremin maliyetini en aza indirmek için. Ama nereye harcandığını bilmiyoruz. Her ay vergi ödüyoruz. Ama bunun depreme harcanıp harcanmadığını bilmiyoruz. Böyle bir ülkede yaşıyoruz maalesef. Bizlere düşen, sizlerle birlikte, yönetemeyen, bir depremin sonuçlarını bile yönetemeyen bunu başka bir türlü ranta çeviren bu anlayışa karşı mücadele etmektir. Tekrar bütün yurttaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum" açıklamasında bulundu.
Haber: Ercan ÇAĞLAYAN