DEM Parti Diyarbakır Vekilleri 'Türk Işını' iddialarını meclise taşıdı

Pandemi'de Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde etik dışı deneyler yapıldığı ve "Türk Işını" adlı cihazın kullanıldığı iddiaları üzerine, DEM Parti Diyarbakır Vekilleri Meclis'e araştırma önergesi verdi.

GÜNCEL 8.07.2024 18:11:00 0
DEM Parti Diyarbakır Vekilleri

EMEK HABER- 2020 yılında dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sırasında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde etik dışı deneyler yapıldığı ve "Türk Işını" adlı cihazın kullanıldığı iddiaları kamuoyunun gündemine geldi. İddialara göre, bu deneyler sonucunda birçok yurttaş hayatını kaybetti.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, 8 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, hastane başhekimliğinin bu cihazı hastalar üzerinde denemeyi kabul ettiğini ve 3 gün boyunca hastalara ve yakınlarına bilgi verilmeksizin deneylerin yapıldığını öne sürdü.

Bu iddialar üzerine DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri Serhat Eren, Berdan Öztürk, Ceylan Akça Çupolo, Cengiz Çandar, Halide Türkoğlu, Mehmet Kamaç, Adalet Kaya ve Sevilay Çelenk, Meclis’te araştırma önergesi sundu. Ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdiler.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekillerinin yönelttiği sorular şu şekilde; 
1- Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin X adlı sosyal medya hesabından paylaştığı vahim iddialar hakkında bakanlık olarak bir soruşturma başlatılmış mıdır? Ya da başlatılacak mıdır? 
2- 27 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır Havalimanına inen özel uçak ve içerisindeki kişilerin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüğü doğru mudur? Bu uçakta bulunan kişilerin kimlikleri ve amaçları nelerdir?
3- İddia edildiği gibi, Sağlık İl Müdürü C.T ve başhekim E. B’nin bu süreçteki rolleri nedir? Bu kişiler söz konusu tedavi cihazını kaç hasta üzerinde denemişlerdir? Türk Işın Tedavi” yönteminin uygulandığı hastalar kimlerdir ve şu anda kaçı hayattadır? 
4- "Türk Işını" adı verilen cihazın bilimsel geçerliliği nedir? Bu cihazın Covid-19 virüsünü kanda ilaçsız tedavi edebileceğine dair herhangi bir bilimsel kanıt var mıdır?
5- Bu tedavi yöntemi Diyarbakır’da ve Türkiye’de başka hangi hastanelerde kullanılmıştır ya da kullanılması için önerilmiştir? Bu tedavi yöntemini uygulamak istemeyen reddeden kaç hastane vardır? 
6- 27 Haziran 2020 tarihi ve sonrasındaki 3 gün boyunca Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kaç kişi Covid 19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmiştir? Bu kişilerin arasında kaç kişiye “Türk Işını” tedavisi uygulanmıştır? 
7- Bu vahim iddiaların aydınlatılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için hangi adımlar atılacaktır?
8- “Türk Işını” adlı tedavi için Diyarbakır’a gelen heyetin başında bulunduğu iddia edilen M.S adlı kişi kimdir? Bu kişinin Sağlık Bakanı ile bir akrabalığı ya da bağı bulunmakta mıdır? 
9- Bilimsel yanı bulunmayan, deney ve faz süreçlerini geçirmemiş, yasal olarak onaylanmamış bir cihazı hastalar üzerinde deneyen kişiler hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız? 
10- Hastaların yaşamını yitirmesine neden olan ve izinsiz tedavi uygulayan kişiler hakkında adli işlem başlatılması için bir girişiminiz olacak mıdır? 
11- Haziran ayında basın açıklamasıyla duyurulan bu tedavi yöntemiyle iyileştiği ifade edilen 46 yaşındaki erkek hastanın kimliğini açıklayacak mısınız?

Haber: Ercan Çağlayan 


Ergani Floor Curling ile tanıştı

Amedspor İstanbul'da gol perdesini aralayamadı

Amedspor eski başkanı Yıldırım'dan TFF başkanına; 'Kardeşlik Amed'de değil, deplasmanda gerekli'

Barikat'tan yangın mağduru 550 çocuğa anlamlı destek

Bakan Uraloğlu'ndan Instagram açıklaması: 21:30'da açılacak

Diyarbakır - İstanbul yolcu otobüsünde uyuşturucu ele geçirildi

26 ilde uyuşturucu operasyonu: Aralarında Diyarbakır'da var!

Nike, Türkiye'de internet alışverişlerini kapattı

Sanatçı Aram Tigran Diyarbakır'da anıldı

Belediye Başkanı DEM Parti'den istifa etti

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.