EMEK HABER- Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun (DBŞT) bu yıl “Çiraya Me Geş Dibe (Işığımız Çoğalıyor)” sloganıyla organize ettiği 10. Amed Tiyatro Festivali’nin startı Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen resepsiyon ile verildi.
Resepsiyona, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Gulan Önkol, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş, sivil toplum örgütü temsilcileri, kültür sanat alanında faaliyet gösteren sanatçılar ve çok sayıda tiyatrosever katıldı.
Tiyatro oyuncuları Ömer Şahin ve Perinaz Delazy’nin Kürtçe ve Türkçe yaptığı açılış konuşmasında, tiyatronun yalnız başına ayakta duramayacağı, kolektif bir yaratım olduğu kadar aynı zamanda kolektif bir direniş olduğuna dikkat çekildi.
Eş Başkan Hatun: Halkımıza söz vermiştik
Açılış konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun konuştu. Seçimlerden önce halka bir söz verdiklerini, kenti kültür ve sanatla yeniden inşa edeceklerini söylediklerini anımsatan Eş Başkan Hatun, "Arkadaşlarımız 5 yıl önce, yine belediye çatısı altında bu festivali başlatmıştı. Kayyımlar geldiğinde, bir yıl iki yıl bir boşluk oluşmuştu, ama arkadaşlarımız yine direndi ve halkımızı, şehrimizi tiyatrosuz bırakmadılar. Bu direnişlerinden dolayı onlara teşekkür ediyor ve onların önünde eğiliyoruz" dedi.
'Bize aydınlığı gösteren herkese teşekkür ediyoruz'
Karanlıktan aydınlığa çıkaran yollardan birinin de sanat olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Hatun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepimiz biliyoruz ki sanat ışıktır. Ne zaman Kürt sanatının üzerine karanlık çökmüşse, aramızdan bir arkadaş kalkmış, eline meşaleyi almış ve bize aydınlığı göstermiştir. Bize bu aydınlığı gösteren ve bugüne taşıyan kişilere teşekkür ediyoruz. Şehrimizde binlerce yıldır çok dillilik var. Çok dilli, çok kültürlü sanat her zaman Amed şehrinde olacaktır. Bu yüzden bu çalışmaları Kürtçe, Türkçe ve Ermenice olarak düzenlediler. Bu da çok güzel bir renk cümbüşü. Bu tüm halkların birlikte yaşayabileceğinin bir göstergesi."
'Meşalemiz sonuna kadar parlayacak'
Sanat gibi hayatın da birlikte sürdürebileceğini söyleyen Eş Başkan Hatun, "Umuyoruz ki şu anda yürüyen bu süreç, başta Kürt halkı için, tüm Ortadoğu halkları için onurlu ve kalıcı bir barışa evrilir. Kim, hangi alanda ne yapabiliyorsa; sanatçı sanatıyla, teknisyen tekniğiyle, siyasetçi siyasetiyle, barış için duruşunu belli etsin. Sonuca çok yaklaştık. Savaş bitiyor, karanlık bitiyor! Meşalemiz nasıl parladıysa, meşalemiz sonuna kadar öyle parlayacak" diye konuştu.
Eş Başkan Hatun’un konuşmasının ardından geçtiğimiz Ocak ayında bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Kürt tiyatrocu Bavê Teyyar ile ilgili bir sinevizyon gösterildi.
Gösterimin ardından Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki bir tiyatro sahnesine 2018 yılında yaşamını yitiren Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncusu Mehmet Emin Yalçınkaya'nın adı verildi. Ardından Eş Başkanlar ve resepsiyona katılan konuklar için dansın evrensel dilini görsel hikâyeyle buluşturan “PALMA" adlı dans performans sahnelendi.
Oyunculara plaket takdim edildi
Oyun sahnelenmesinin ardından Eş Başkan Hatun, oyunculara plaket takdim ederek, tüm yurttaşların festivale katılması çağrısında bulundu.
Festival 9 gün sürecek
25 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 9 gün sürecek tiyatro festivalinde, Türkçe, Kürtçe, Ermenice oyun gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları da olacak.
Haber: Ercan ÇAĞLAYAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.